main header of site

 

Ourpurpose_GR

Για να κατανοηθεί καλύτερα ο σκοπός ύπαρξης ενός κέντρου σύγχρονης δημιουργίας όπως ο «ΟΡΦΕΑΣ», είναι απαραίτητο να γίνουν αντιληπτά τα εξής:

Giannoulis-Turridu

Cavalleria Rusticana 2004
Pergine Spettaccolo Aperto
Turridu: Christos Giannoulis

         Ο σύγχρονος άνθρωπος, αν και “σύγχρονος”, η εκπαίδευσή του κοιτά περισσότερο προς τα πίσω παρά προς τα εμπρός. Είναι περισσότερο προσκολλημένος, εθισμένος θα τολμούσαμε να πούμε, στην “πεπατημένη” και σιγουριά του δοκιμασμένου και έχει καταστεί πια τελείως ξένος με την φύση του ίδιου του εαυτού του. Ενός εαυτού που τον βοήθησε να γνωρίσει ότι ξέρει απ ́ αυτόν τον κόσμο, με αυτήν ακριβώς τη διαδικασία της “ανακάλυψης”. Της ανακάλυψης του νέου, των καινούργιων εμπειριών, των νέων θαυμάτων αλλά και με τον απαραίτητο σεβασμό στις μεγάλες αλήθειες και διδαχές των δασκάλων του παρελθόντος, στην “παράδοση”Οτιδήποτε από αυτά τα δύο υπερτερεί σε βάρος του άλλου, δημιουργεί παθογένεια στην κοινωνία των ανθρώπων. Διαφορετική κάθε φορά, αλλά σίγουρα δημιουργεί. Στη φάση που είμαστε τώρα, όλα δείχνουν πως είμαστε μπροστά σ’ ένα αδιέξοδο. Πολιτικό, οικονομικό, αλλά πρωτίστως, ηθικό και πνευματικό. Το σύστημα αξιών, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα ειδικά του τελευταίου αιώνα, δείχνει να πνέει τα λοίσθια.Λείπουν οι καλές ιδέες ή έχουμε εθιστεί όλοι στο “δοκιμασμένο”, το οποίο ούτως ή άλλως, έχει επαναληφθεί τόσο ώστε να χρεοκοπήσει από μόνο του πια;

       Χρειάζονται ρηξικέλευθες ιδέες σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η οικονομική στενότητα στην οποία έχει περιέλθει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας, έχει αναγκάσει παραδοσιακά μεγάλους οργανισμούς παραγωγής καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων είτε να περιορίσουν τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες είτε ακόμα και να κλείσουν. Ο περισσότερος κόσμος παρακολουθεί σοκαρισμένος τις ραγδαίες εξελίξεις που έχουν αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη τις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα που κατακτήθηκαν τις περισσότερες φορές με αίμα.

        Τί συμβαίνει όμως και με τους νέους καλλιτέχνες; Πρέπει κι αυτοί με τη σειρά τους να περιορίσουν την έμπνευσή τους και κατ’ επέκταση την παραγωγικότητά τους ή μήπως ν’ αναστείλουν τη δραστηριότητά τους εντελώς; Όπως θα λέγαμε πιο λαϊκά, να το κλείσουν κι αυτοί το “μαγαζί”;

Entrance_Lighthouse

Από την παράσταση της Πειραματικής Σκηνής της Ε.Λ.Σ. το 2005 σε διεύθυνση Θ. Αντωνίου

       Από την άλλη πλευρά οι τεχνολογικές εξελίξεις, προσφέρουν απίστευτα εργαλεία παραγωγικότητας και δημιουργίας, δια μέσου των υπολογιστών και μηχανημάτων που κάνουν πιο άμεση την αποτύπωση της άποψης του καλλιτέχνη στο φιλότεχνο κοινό. Νέες έννοιες με εντελώς καινούργιες συνιστώσες έρχονται να συμπληρώσουν τη γκάμα των διαθέσιμων εργαλείων των δημιουργικών μυαλών, έτσι ώστε το καλλιτεχνικό γεγονός να γίνει πιο πλήρες, να απευθυνθεί σε περισσότερες από μία αισθήσεις, σε περισσότερες από μία τέχνες, σε περισσότερους ανθρώπους την ίδια στιγμή.

       Παραδοσιακός χώρος όπου μπλέκονταν οι τέχνες στο υψηλότερο επίπεδό τους ήταν και συνεχίζει να είναι η όπερα. Συνδυασμός Μουσικής - Λόγου -Υποκριτικής - Κίνησης-Εικαστικών... και πόσων άλλων τεχνών ακόμα που βρίσκονται εκεί, κι ας μη “φαίνονται”. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, κάθε εγχείρημα ανεβάσματος νέας όπερας, αφορά μια προσπάθεια ολυμπιακών διαστάσεων, τόσο σε οικονομικό όσο και σε φυσικό επίπεδο. Κατά συνέπεια, είναι ελάχιστοι οι “τυχεροί” καλλιτέχνες που καταφέρνουν ν’ ασκήσουν επαγγελματικά την τέχνη τους σ’ αυτό τον τόσο απαιτητικό χώρο και να επιβιώνουν. Και ακόμα πιο ελάχιστοι είναι οι νέοι συνθέτες που καταφέρνουν να δουν να ανεβαίνει ένα έργο τους σε πλήρη μορφή. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να γράφονται ελάχιστα νέα έργα και ιδίως όταν αναφερόμαστε στην Όπερα, το τοπίο να θυμίζει τουλάχιστον έρημο.

      Ο σκοπός δημιουργίας του Κέντρου Σύγχρονης Ψηφιακής Όπερας «ΟΡΦΕΥΣ» είναι να δώσει ένα βήμα έκφρασης σε νέους δημιουργούς μουσικής για όπερα, θέατρο και κινηματογράφο προσφέροντας την υλικοτεχνική υποδομή του, την τεχνογνωσία,εμπειρία αλλά και δημιουργικότητα των μελών του γύρω από σχετικά θέματα και φυσικά την απρόσκοπτη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.